Malou Augustin jobbar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner samt skribent i eget bolag. Hon driver även Instagram-kontot @evergreengarden.se där hon lär ut trädgårdstips och visar renoveringen av Stjärnebergagård, det gamla säteriet från 1814. Här får vi veta mer om hur Malou och hennes man Niclas gör säteriet mer energisnålt utan att kompromissa med husets karaktär eller välmående.
När vi började renoveringen av det gamla säteriet ville vi vara noga med att inte renovera in problem i huset. Som fuktproblem genom att göra det för tätt. På samma gång var huset i stort behov av att bli mer energisnålt.Så i samband med att vi plockade bort lager av nyare renoveringar för att hitta husets ursprungliga planlösning och karaktär. Passade vi även på att byta ut isoleringen och fönstren i huset.
Efter samtal med råd och tips från Kronfönster blev det ett självklart val för oss att sätta in allmogefönster Sekel med 3-glas.
Text och bild: Malou Augustin
Energisnåla fönster som låter huset andas
Det här var den viktigaste frågan för oss när vi skulle börja göra i ordning Stjärneberg. Hur renoverar vi bäst huset så att det blir energisnålt och anpassat till framtiden utan att göra en negativ påverkan på husets stomme och klimat?
Med en murken fasad, hål rätt in i den oisolerade vinden och fönster som inte gick att stänga ordentligt behövde vi göra stora åtgärder. Säteriets gamla originalfönster var sedan länge borta och utbytta mot aluminiumfönster i lite olika dimension och skick.Men på gamla bilder hos hembygdsföreningen på orten kunde vi se att det funnits både flaggfönster och fönster med spröjs genom tiderna.
Den äldsta bilden från 1915 visade spröjsade 2-luftsfönster och det var den bilden som blev utgångspunkten när Kronfönster hjälpte oss att ta fram en modell och storlek så lik originalet som möjligt.
Här förde vi en diskussion med Kronfönster om vi skulle välja allmogefönster Sekel med 2- eller 3-glasfönster. Eftersom prisskillnaden mellan 2- och 3-glasfönster på modellen Sekel inte är så stor kände vi att investeringen snabbt tjänas in med tanke på dagens elpriser.
För att se mer exakt vilken besparing man gör genom att byta ut gamla fönster mot energisnåla fönster har Kronfönster ett smart beräkningsverktyg som du kommer till här.
När det gäller att inte få huset för tätt trots 3-glasfönster, valde vi att lägga till spaltventiler i alla rum utom badrum och kök. De hjälper huset att andas på ett diskret sätt utan den åverkan som väggventiler kräver.
Vad innebär energisnåla fönster?
Under resans gång har vi lärt oss otroligt mycket och just energifönster är väldigt spännande.Med energifönster menar man att fönstret ska ha ett U-värde på högst 1,2. Det betyder alltså hur mycket värme som fönstret släpper ut. På samma gång släpper fönstret in mer värme och dagsljus när det har lågt U-värde.
Våra nya allmogefönster Sekel har ett U-värde på 0.99.För oss känns det väldigt bra att veta att vi bytte till energisnåla fönster som ger både ett jämnare inomhusklimat, energibesparingar och återskapar husets karaktär. Enligt energimyndigheten står gamla fönster och dörrar står för ungefär 35% av husets totala energiförlust, så fönster kan verkligen vara en energitjuv!
Säteriet har en rejäl timmerstomme som är isolerande i sig. Men väggar, golv och tak står tillsammans för 50% av värmeförlusterna i ett hus så dessa tilläggsisolerar vi med cellulosaisolering. Hela konstruktionen låter huset andas och blir ihop med våra nya 3-glasfönster en ordentlig investering för framtiden.
Bra att veta om
På fönster som är så pass välisolerade som 3-glasfönster kan det bildas kondens på utsidan av fönsterrutan. Det här händer oftast på hösten när luftfuktigheten är hög och vi har märkt av det här på säteriet. Det är absolut ingenting att oroa sig över utan händer för att det är så lite värme som passerar genom glaset och därför inte värmer upp det yttre glaset.
Den här kondensen påverkar inte funktionen på fönstret eller fönstrets konstruktion negativt utan är bara ett naturligt fenomen.
https://www.kronfonster.se/det-gamla-sateriet-stjarnebergs-far-ater-en-vacker-pardorr/
Kategorier