Malou Augustin jobbar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner samt skribent i eget bolag. Hon driver även Instagram-kontot @evergreengarden.se där hon lär ut trädgårdstips och visar renoveringen av Stjärnebergagård, det gamla säteriet från 1814. Här får vi se när Malou, hennes man Niclas och en vän byter ut dörren som sattes in i slutet av 60-talet till en mer passande pardörr.
I ett gammalt brandförsäkringsdokument från 1833 kunde vi läsa att det gamla säteriet en gång i tiden haft en vacker pardörr i entrén. Och efter lite efterforskningar hittades också ett suddigt gammalt foto på framsidan av säteriet där man anar pardörrarna med ett vackert överljus och två sidofönster. Därför kändes valet det som ett självklart val att försöka återge säteriet så mycket som möjligt av den gamla karaktären. Och tack vare kronfönster kunde vi ordna en pardörr som både möter tidens krav och husets historia.
Text och bild: Malou Augustin
Historia möter nutid
I brandförsäkringsdokumentet beskriver man tydligt pardörrens utseende.
“ 1. par dubbla yttre Dörrar 3. alnar 9. tum höga, 2 ¼. Alnar breda, målade och med ock tillbehör”
I dagens mått räknat ca 185 cm hög och 133 cm bred.
Vilket är både för kort och för smalt för att möta Boverkets tillgänglighetskrav. Plus att Niclas är över 190 cm lång och gärna vill slippa ducka för att inte slå huvudet i dörrkarmen.
Efter att ha tagit fram en pardörr med överljus och mått som möter tillgänglighetskraven insåg vi snabbt att sidofönstren inte skulle få plats. Men med entrén på norrsidan av huset ville vi precis som det varit en gång i tiden få in dagsljuset i hallen med hjälp av fönster. Så lösningen vi kom fram till för att få en luftig känsla och ljusinsläpp var att sätta ett spröjsat fönster i översta spegeln på dörrbladen. Och vi är så nöjda med resultatet!
Äntligen dags att byta dörr
Att byta en dörr är enklare än man kan tänka sig men det gäller att hjälpas åt för dörrbladen är tunga. Dessutom har den här dörren överljus som sitter monterade i karmen och det gör att karmen i sig väger en del i överkant den också. Så man får vara försiktig men i övrigt gäller det bara att göra en sak i taget.
Det första vi fick göra var att plocka ut den gamla dörren och såga upp ett hål tillräckligt stort för den nya dörren. Eftersom väggen dörren sitter i tillkommit senare och som en liten utbyggnad, var det inte några bärande konstruktioner eller liknande vi behövde såga i. Det är annars viktigt att kolla upp det innan man gör några större åtgärder.
Montera karmen
Efter att vi sågat upp hålet för dörren byggde vi en ram av reglar att montera dörrkarmen i. Det här för att få en jämn och stabil grund för den nya dörren. Helt enkelt en kraftig ram som inte rör sig och som är helt rak i alla vinklar. Det här behövde vi göra eftersom det saknades passande reglar i väggen just där vi skulle sätta pardörren.
Mellan ramen och karmyttermåttet behöver det få plats med ett mellanrum på 1,5-2 cm för drevning, fixeringen av dörren och tätning. Så ramen är därför större än karmyttermåttet på den nya dörren.
Det första vi gör vid monteringen är att ställa in dörrkarmen i öppningen. Dörrbladen sitter inte på dörrkarmen när vi monterar den utan de ställer vi åt sidan så länge. Det är helt enkelt för tungt och svårt med dem på. Karmen i sig väger en hel del ändå tack vare överljusen så en får hålla i medan den andra monterar karmen.
Sen sätter vi in kilar i hörnen på karmen och ser till att karmen är rak med hjälp av ett vattenpass. Det här får man kontrollera både i vågrät och lodrät vinkel. Och det här är nog det pilligaste momentet.
När dörrkarmen är helt rakt är det dags att dra åt karmhylsorna som sitter förmonterade i dörrkarmen. Man börjar med de två nedersta hylsorna och kikar sen en extra gång med vattenpasset så att dörrkarmen är rak. Sedan är det dags att dra åt de översta karmhylsorna. Alla karmhylsor ska skruvas så karmen sitter i spänn. När de väl sitter är det dags att ta en koll med vattenpasset igen för att se så allting är rakt, både i lodrät och vågrät vinkel. Kontrollera hellre en gång extra med vattenpasset än att chansa med risk att det blir snett för då kommed du att få problem med att öppna och stänga dörren..
Efter att karmhylsorna sitter är det dags att sätta i karmskruv. Eftersom det finns så många olika väggmaterial följer de inte med utan man får köpa passande till sitt hus. Vi har använt karmskruv för trä. När karmskruven är ordentligt fastskruvad är dörrkarmen på plats! Och jag kan säga att vi inte vågade släppa dörrkarmen förrän allting satt ordentligt.
Dags för dörrbladen!
Det häftiga med en dörr med överljus är att redan när karmen är uppe ser huset helt annorlunda ut. Men nu är det dags för dörrbladen!
De monterar vi från utsidan, för det är lättast att haka på gångjärnen i helt öppnat läge. Då är det bara att styra in så de landar ordentligt på gångjärnen.
Vårt bästa tips är samma som när vi monterat våra fönster. Se till att vara en som kan sikta in så det nedersta gångjärnet är rakt över det nedersta fästet. Och den andra styra in så att de övre gångjärnen hamnar i linje med de övre fästena. Då är det bara att sänka ner dörren så hakar alla gångjärnen fast sig.
Dörren är på plats, nu då?
När dörren sitter på plats behöver man dreva och isolera runt för att det inte ska dra in kallt. Vi börjar med att dreva från insidan med en oklädd remsa av isolering runt hela dörrkarmen så att den hamnar ytterst. Vi lämnar ca 3 cm fogdjup för isolering ett varv till. Nu med en remsa klädd med folie. Nu återstår att sätta upp foder på både utsidan och insidan av dörren. Det gör vi i samband med renoveringen av hallen och fasaden. Så precis som med fönstren är vi nästan klara…
Vill du veta mer om valet av dörrarna?
Utöver måtten på pardörren var det några andra egna val och lösningar vi gjorde för att få en så passande pardörr som möjligt. Dessa val kommer du att få läsa mer om inom kort!
Kategorier