Kvinna som mäter fönster

Vägledning och praktiska saker att tänka på när du ska byta fönster

Att byta fönster och dörrar gör man vanligtvis inte så ofta så därför försöker vi här förklara på ett enkelt sätt hur processen går till från det att hur man enkelt mäter och väljer fönstermodell och ända fram till hur du monterar dem.

Rätt fönster till sitt hus förstärker inte bara upplevelsen och intrycket av det utan höjer även värdet på det och sänker energikostnaden för dig och det är ju bra för både plånboken och miljön.

Vilket material och utförande

Det finns fönster i trä, trä med aluminiumbeklädd utsida, helaluminium och pvc/komposit och samtliga material har sina fördelar. De finns i såväl modernt utförande och i mer klassisk allmoge med kulturprofil beroende på vilket hus och önskemål du har.

2- eller 3-glaskassett

Fönsterna utrustas med en 2 eller 3 glas isolerkassett och det du ska tänka på här är att isolerkassetterna har väldigt bra prestanda (välisolerade) och utrustning jämfört med dina tidigare fönster så bägge alternativen ger en stor förbättring. Har du ett ganska nytt hus eller planerar att tilläggsisolera det, eller kanske bor utmed en större väg, så är 3 glaskassett att föredra.

Personsäkerhetsglas och barnspärr är ett lagkrav från Boverket

Fönster finns ju förutom i olika material i en mängd olika utföranden förstås och då menar vi inte bara storleken på dem utan det kan vara om det ska vara spröjs, annan färg än vit på in- eller utsidan, det kanske behövs barnspärr ( lagkrav om fallhöjden är mer än 1,8m) kanske personsäkerhetsglas ( även detta är ett lagkrav från Boverket om glasstarten är närmare än 60 cm från golv/mark), du kanske behöver en spaltventil i någon av dem ( nya fönster tätar huset mycket så det kan behövas för inomhusklimatet). Känner du dig osäker på vad som gäller hos just dig så får du gärna kontakta oss så svarar vi på dina frågor.

Gångriktning och hängning

När du bestämt vilken modell och utformning du önskar på dina fönster/dörrar så är det dags att fundera på vilken öppningsriktning du önskar på enheterna. Vanligtvis så ser man produkten från gångjärnssidan, dvs ett fönster/dörr som öppnas utåt har gångjärnen på utsidan och sitter det på vänstersidan så säger man att det är vänsterhängt och pardörrar/dubbeldörrar väljer man aktivt dörrblad på, dvs vilken dörrhandtaget sitter på. När det gäller skjutdörrar så väljer man vilket dörrblad som är aktivt, dvs vilket som är skjutbart och på vikdörrar väljer du om enheten ska skjutas åt vänster eller höger vid öppning samt om de ska samlas på in eller utsidan av väggen. När det gäller just vikdörrar så finns möjligheten att ha en så kallad gångdörr också.

Olika glasalternativ

Nya moderna glaskassetter som finns i dagens fönster är ett slutet system fyllt med argongas. Detta gör man för att få fönstret bättre isolerat och reducera värmeinstrålningen och minimera energiförlusten inifrån huset. Ibland kan man ha särskilda behov beroende på önskemål och vart man bor och då kan man exempelvis utrusta enheterna med exempelvis självrengörande glas, solskydddsglas, ljudreducerandeglas, anti-fog glas, frostat glas eller råglas.

När det gäller glas som placeras närmare än 60 cm från golvet eller marken finns särskilda regler för detta då Boverket har ett lagkrav på detta för att förhindra olyckor och då krävs det personsäkerhetsglas (exempelvis helglasade dörrar, skjutdörrar, vikdörrar och fönster som har en glasstart närmare än 60 cm från golv/mark). För att få bästa effekt av detta så använder man laminerat glas på insidan och härdat glas på utsidan.

Vad är ett fönsterluft?

Det finns ett fönsteruttryck som kallas ”luft” och det kan enkelt förklaras med hur många fönsterbågar/poster det sitter i samma fönsterkarm. Glaskassetter väger ganska mycket, cirka 30-35 kilo per kvadratmeter, så därför finns det begränsningar gällande hur stora man kan göra dem och detta beror lite från modell till modell. Ett 1-luftsfönster har en båge med en fönsterkarm där man öppnar hela fönstret på en gång, ett två-luftsfönster har två öppningsbara bågar i samma karm, tre-luftsfönster har tre bågar osv. Fasta fönster med en glasruta är en-luft, ett fast fönster med en stående mittpost som delar fönstret kallas tvålufts osv.

Spröjs- och postalternativ

När det gäller spröjs så finns det tre olika typer eller modeller lite beroende på vilken modell av fönster man vill ha.

  1. Spröjs som placeras i glaskassetten, dessa är vanligtvis vita och i aluminium.
  2. Det finns även utanpåliggande spröjs som limmas mot rutorna och det placeras en distanslist i glaskassetten som gör att det ser ut som att det är glasavdelande spröjs.
  3. Löstagbara spröjs för placering på utsidan av enheten.

Vanligtvis placeras spröjsen så att det ger symmetriska fält i glaskassetten, dvs lika stora glasytor. T.ex ett stående och ett liggande spröjs i bågen ger fyra lika stora fält. Men det finns många andra variationer som t.ex krysspröjs, rombformade spröjs eller att du vill ha spröjsen likt en flagga, vanligtvis finns det inte många tekniska begränsningar för hur du vill ha det utan en skiss eller enkel ritning på dina önskemål räcker vanligtvis.

Hur underhåller jag bäst mina fönster?

Underhållet av fönsterna är viktigt för att det ska fungera på bästa sätt och för att de över tid ska vara i god kondition. Det är en bra idé att en gång om året torka av karmar och bågar med en trasa som är doppad i ljummet vatten med diskmedel, i samband med fönsterputsning. Detta avlägsnar effektivt angrepp som kommer från det som finns i luften som t.ex frömjöl, smuts och andra föroreningar som finns i luften och smörj gärna även med några droppar olja vid gångjärn och övriga rörliga delar. Vill du ha mer information och tips så hittar du det på följande sida: https://www.kronfonster.se/information/montering-av-fonster/

Vanliga facktermer kring fönster

Det finns ju många facktermer när det gäller fönster och dörrar och undrar du vad något ord/uttryck betyder hittar du förhoppningsvis det du söker på följande sida: https://www.kronfonster.se/information/ordlista/

Hur mäter jag rätt när jag ska byta fönster?

Att mäta upp sina fönster är ganska enkelt. Det du behöver veta är ytterkarmmåttet på fönsterna ( tillverkningsmåttet från ytterkanterna på karmarna) Enklast är att du lossar lite på fönsterfodret runt fönsterna så du ser var fönstret slutar, oftast döljs ju karmen en del av fönsterfodret. På följande sida hittar du en enkel och tydlig manual för hur du gör när du skall mäta dina fönster: https://www.kronfonster.se/information/mat-dina-fonster/

Frakt och hemleverans

Det framgår i offerten vad din fraktkostnad blir och det är lite beroende på orderstorlek och postnummer. Vanligtvis transporteras det på en lastbil med en höj och sänkbar lift bak på lastbilen och chauffören lastar av det vid din tomt. I de fall då enheterna är stora och skrymmande så kan det krävas lossning fån lastbilens långsida med gaffeltruck/kran/traktor eller liknande och har du inte möjlighet att ombesörja detta själv vid lossningstillfället kan denna tjänst vanligtvis förmedlas så att den kan köpas av åkeriet.

Leveranstiden är avhängd på flertalet parametrar, en är årstiden (hög eller lågsäsong), storleken på beställningen samt utförandet på enheterna. I samband med en beställning får du ett preliminärt leveransdatum som ska ses som en indikation. Ungefär en vecka innan leverans så skickas det ut ett mejl från oss att leveransen är på gång till dig och dagen innan leverans kontaktas ni av åkeriet.

 

Glasyta

Tänk på att fasta fönster, öppningsbara fönster och fönsterdörrar har olika stora glasytor. Detta hänger ihop med godsmängden i varje produkt skiljer sig åt, ett fast fönster saknar fönsterbåge som ett öppningsbart fönster har och en fönsterdörr har ett dörrblad som oftast är kraftigare i godset än en fönsterbåge. Olika material och fönstermodeller skiljer sig också åt från modell till modell.

Vad innebär begreppet klimatskal?

Varje hus eller byggnad har ett klimatskal, även kallat klimatskärm. Klimatskalet är ytan som gränsar mellan ute och inne, dvs, tak, ytterväggar, golv samt fönster och dörrar och detta avgör direkt vilket uppvärmningsbehov du har och din energikostnad.

Faktorer som påverkar är med andra ord saker som när huset är byggt, hur välisolerat det är och vilka materialval som är gjorda.

Energimyndigheten har tagit fram en schablonberäkning för en genomsnittsvilla där de anger värmeförlusterna för olika byggnadsdelar på huset.

  • Fönster och dörrar 35% -Väggar 20%
  • Golv/källare 15% -Tak 15%
  • Ventilation 15%

Hur undersöker jag mitt klimatskal?

Enklaste sättet är att använda sig av en värmekamera ( termografering). Den visar var du har värmeförluster och köldbryggor, det bör dock vara en temperaturskillnad på 10 grader mellan inomhus och utomhus temperaturen så du gör det med fördel under vinterhalvåret.

Vad är då de största fördelarna med ett bra klimatskal?

Lägre energikostnader: Kylan tränger inte in och värmen stannar inomhus vintertid och varma sommardagar tränger inte värmen in på samma sätt och kylbehovet minskar istället.

  • Sänk energiåtgång: innebär även mindre påverkan på miljön
  • Ljudisolering: du får ett tystare inomhusklimat då inte störande ljud och buller utifrån reduceras.
  • Värmesystem: du kan använda ett värmesystem som kostar mindre då det krävs mindre energi

När du förbättrar delar av klimatskalet så risker du dock i vissa fall att stänga inne kondens som finns i huset så då är det viktigt att tänka på att lufttillförseln är tillräcklig och då kan ett bra alternativ vara att utrusta en del fönster med spaltventil ( dock aldrig i kök eller badrum) för att öka tillförseln.

Kontakta oss för mer information

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har fler frågor gällande våra fönster eller dörrar. Du kan även räkna på priser, designa dina nya fönster eller dörrar och begära en offert direkt i vår butik. 

Kontaktformulär Beräkna pris och begär offert i butiken

Företagsuppgifter

T Fönster AB
Sandvägen 2
352 45 Växjö

Växel: 0470-79 50 50
E-post: info@kronfonster.se

 

Öppettider

Måndag – Fredag
Butik Växjö: 08.00-17.00
Telefon: 07.00-17.00
Lunchstängt: 11.30-12.30